Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Манчевски како ментор на 23от Белградски Авторски филмски фестивал

07/12/2017

 

Во рамките на 23от Авторскиот филмски фестивал кој се одржа од 27ми ноември до 3ти декември во Белград успешно заврши третиот модул на тренинг програмата FIRST FILMS FIRST на која македонскиот режисер  и добитник на Златен Лав, Милчо Манчевски одржа мастер клас на тема насочување на актери. За време на интензивните 7 дена од програмата, учесниците на ФФФ под менторство на Манчевски работеа на нивните први долгометражни филмови.

Во соработка со актерите Никола Ракочевиќ и Милица Стефановиќ, Манчевски го демонстрирал својот метод на режирање на ликови низ практичен пример на градење на една сцена од почеток до крај. На снимањата биле вклучени 22 локални филмски актери и 35 членови на екипата.