Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Мајки“ го отвори фестивалот во Трст, „Лазар“ во трка за копродуценти и дистрибутери

20/01/2012Вчера 19 јануари се отвори филмскиот фестивал во Трст со проекцијата на филмот МАЈКИ на Милчо Манчевски. На отворањето беше напоменато дека ова е втор пат да го имаат Милчо Манчевски како гостин на овој фестивал по 1994 година кога покрај тогашниот победник од фестивалот во Венеција филмот ПРЕД ДОЖДОТ, беа прикажани повеќе кратки филмови и видео спотови на овој респектиран автор.
Денес на копродукцискиот филмски маркет WEMW (When East Meet West) кој е дел од фестивалот ќе биде презентиран и филмот ЛАЗАР на Светозар Ристовски кој е селектиран во селекцијата на 10 најсилни проекти кој што веќе биле презентирани на други ко-продукциски Маркети. (филмот беше презентиран на ко-продукциските Маркети на фестивалите во Солун и Софија).