Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Филмови од Манчевски и Ѓоковиќ во официјалната програма на фестивалот во Нанси

12/07/2017

 

Два краткометражни филма на македонски режисери – „Крајот на времето“ на Милчо Манчевски и „Еклер“ во режија на Марко Ѓоковиќ, се селектирани во официјалната натпреварувачка програма на Меѓународниот филмски фестивал во Нанси, Франција, кој ќе се одржува од 25 август до 3 септември 2017.

Новиот филм на Манчевски, кој е кубанско-американска копродукција, е во новата натпреварувачка селекција на фестивалот од Нанси – ЛАБО за експериментални филмови.

Краткометражниот филм „Еклер“ во режија на Марко Ѓоковиќ, ќе биде прикажан во меѓународната селекција.

До организаторите на фестивалот од Нанси годинава беа испратени вкупно 2352 пријави за учество на краткометражни филмови од целиот свет, од кои само седумдесетина се наоѓаат на фестивалската програма.

Со Меѓународниот филмски фестивал во Нанси од 2013 година претседава македонскиот новинар Тони Гламчевски, кој ја има и функцијата на главен програматор на фестивалот. Тој го изрази своето задоволство од изборот на македонските режисери бидејќи првпат во натпреварувачка селекција во оваа категорија на фестивалот ќе има македонски автори во 23-годишната историја на фестивалот.