Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Нова награда за филмот „Ловци на вештерки“ на еден од најстарите филмски фестивали во Европа, фестивалот во Злин, Чешка

13/06/2018

 

Играниот филм “Ловци на вештерки", приказната за вистинско другарство на две деца, беше премиерно прикажан во Европа во официјалната програма на еден од најстарите Европски фестивали за детски содржини, фестивалот “ЗЛИН ФИЛМ ФЕСТИВАЛ”-, што се одржа минатата недела во ЗЛИН , Чешка. Фестивалот има посетеност од преку 125000 гледачи што го прави еден од најпрестижните и најинтересните во својата сфера. По успешното прикажување децата-актери Михајло Милавиќ и Силма Махмут ја освојиа наградата за најдобри актери “Best children performance”.

Филмот на својата светска премиера на престижниот фестивал во  Торонто веќе го привлече големо внимание на светската публика, освојувајки ја наградата за најдобар филм од страна на т.н младо жири (Best young jury award TIFF Kids).