Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Филмот „Исцелител“ избран да учествува на „Косморама“ во Трондхајм , „Бергамо филм митинг“ и „Софија Филм Фест“

12/03/2018

 

Филмот „Исцелител“ избран да учествува на „Косморама“ во Трондхајм , „Бергамо филм митинг“ и „Софија Филм Фест“

Филмот „Исцелител“ е избран во официјална селекција на „Косморама“ во Трондхајм, еден од најголемите и најактуелни филмски настани во Норвешка. По норвешката премиера на филмот во јануари на фестивалот во Тромсе, ова ќе биде негово второ прикажување во оваа земја. „Исцелител“ ќе има три прикажувања за време на фестивалот, на 5-ти, 9-ти и 11-ти март.Филмот е во програмата „Скроблик“ (Skråblikk) заедно со добитникот на бројни награди, англиско-францускиот хит „Смртта на Сталин“ на Армандо Ианучи, и со наградениот филм на филмскиот фестивал во Филаделфија, колумбискиот „Лошата среќна коза“ на Самир Оливерос и други.  

„Исцелител“ е избран и во официјалната конкуренција на 36-тиот меѓународен филмски фестивал во Италија, „Бергамо филм митинг“, во која ќе се натпреварува заедно со 6 други филмови. Филмот ќе биде прикажан на првата натпреварувачка вечер на фестивалот во 20 часот, а во наредните денови ќе има уште едно прикажување. Фестивалот во Бергамо се одржува од 10-ти до 18-ти март.  

Филмот исто така ќе има три прикажувања и на 22-рото издание на најголемиот меѓународен филмски фестивал во Бугарија – „Софија Филм Фест“ и тоа на 13-ти, 15-ти и 22-ри март, натпреварувајќи се во балканската програма во конкуренција со 12 други филмови.

„Исцелител“ досега освои повеќе награди и признанија, меѓу кои позначајни се главната награда на публиката на Солунскиот филмски фестивал и наградата за најдобар меѓународен филм на меѓународниот филмски фестивал во Санта Барбара, Калифорнија.