Почина Благоја Дрнков, доајен на македонската фотографија

02/02/2012

 

Ненадминатиот доајен на македонската фотографија и кинематографија, Благоја Дрнков почина на 31-ви јануари 2012година на  98 годишна возраст во Скопје.

Во своето богато фотографско искуство Благоја Дрнков создаде опус со повеќе од 40.000 фотографии за македонската традиција, уметност и култура, градејќи една ретка, трајна, ненадминлива и вечна фотографска колекција на Македонија. Благоја Дрнков е единствениот македонски автор чие творештво е одбележано во Интернационалната енциклопедија на фотографи, објавена во Швајцарија во која се застапени најпознатите фотографи во светот од почетоците на  фотографијата до денес. Може слободно да се каже дека тој е основоположникот на македонската фотографија и кинематографија.


 

Вест: По­чи­на Благоја Дрнков, доајен на македонската фотографија и кинематографија

МТВ: Почина Благоја Дрнков, доајен на македонската фотографија и кинематографија

Сител: Почина Благоја Дрнков, доајен на македонската фотографија и кинематографија

ИнфоПлус: Почина Благоја Дрнков, доајен на македонската фотографија и кинематографија

Плагијат: Почина Благоја Дрнков, бардот на македонската фотографија...

БезПардон: Почина доајенот на македонската фотографија Благоја Дрнков

Кајгана: Почина Благој Дрнков, доајенот на македонската фотографија

Макфакс: Почина доајенот на македонската фотографија Благој Дрнков

Инспрес: Почина Благоја Дрнков, доајен на македонската фотографија и кинематографија

СкајМк: Почина доајенот на македонската фотографија Благој Дрнков

Кирилица: Почина Благоја Дрнков, доајен на македонската фотографија