Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Пред-селекција за Берлинале 2018 во Скопје

16/11/2017

 

Оваа година Пред селекцијата за 68 издание на Берлинскиот Филмски Фестивал, за филмови од земјите од регионот, се одржува во Скопје во период од  15 до 17 Ноември во Скопје. На наше големо задоволство во Скопје гостуваат двајца пред селектори за Берлинскиот Филмски Фестивал, г. Николај Никитин и г. Бернд Будер. Покрај селекторите најавено е присуство и на претставници на националните институции за филм од земјите од регионот.

По повод одржувањето на пред селекцијата во Македонија, Агенцијата за филм на 16 Ноември организира средба на пред селекторите со македонски етаблирани, но и млади автори.

Предселекцијата е во организација на Агенцијата за филм на Република Македонија, а се одвива во киносалата во Кинотеката на Република Македонија.