Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Претселекција на филмови за Кански Филмски Фестивал

23/03/2012

Францускиот претселектор Жоел Шапрон, кој важи за еден од најдобрите познавачи на источноевропски филмови, од денес е во Македонија за да  погледне 28 долгометражни, документарни, краткометражни и анимирани филмови од поранешна Југославија и Албанија.

12 македонски филма, меѓу кои и „Трето полувреме“ на Дарко Митревски, „Балканот не е мртов“ на Александар Поповски и  „Војната заврши“ на Митко Панов, ќе му бидат претставени на претселекторот и можеби ќе ја добијат можноста да бидат понудени на главните селектори од Кан за 65то издание на Канскиот Филмски Фестивал , кој ќе трае од 16ти до 27ми Мај.

 

МТВ: Претселекција на филмови за Канскиот филмски фестивал

ТеаМодерна: Претселекција на филмови за Канскиот филмски фестивал

Вечер: Претселектор од Кан ќе гледа 12 македонски филмови

Дневник: Три македонски играни филма ќе гледа селекторот од Kан

УтринскиВесник: Претселекција на филмови за Кан во Скопје

МИА: Претселекција на филмови за Канскиот филмски фестивал

ИДИВИДИ: Претселекција на филмови за Канскиот филмски фестивал