Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Професионална средба со Жилијен Езано и Одре Бијар

21/06/2016

На 16 Јуни, во организација на Агенцијата за Филм на Република Македонија и Францускиот Институт од Скопје, во просториите на Агенцијата се одржа професионална средба со Г-дин  Жилијен Езано, советник за билатерална соработка во Националниот Филмски Центар на Франција (CNC) и Г-ѓа Одре Бијар, Директорка на фестивалот Off-Courts од Трувил, Франција.

На средбата учествуваа дваесетина македонски продуценти и режисери кои се запознаа со француските програми за поддршка на филмот, како и можностите за идна соработка со Франција. Средбата беше организирана во рамките на деветтото издание на Францускиот Филмски Фестивал, а присутните ги поздрави Амбасадорката на Франција во Македонија, Г-ѓата Лоранс Оер.

Претходно гостите имаа прием од страна на Директорката на Агенцијата за филм на Република Македонија, Г-ѓата Мими Ѓоргоска Илиевска, на кој што беше дискутирано за можноста за потпишување на билатерален договор за соработка во филмската дејност помеѓу Македонија и Франција.