„Панкот не е мртов“ апсолутен победник на 9-то издание на Тирана Филм Фестивал

11/12/2011

Филмот „Панкот не е мртов“освои две награди на Тирана Филм Фестивал, кој се одржа од 05-ти до 10-ти декември оваа година.

Наградата НАЈДОБАР ФИЛМ „Панкот не е мртов“ која  ја освои на Тиранскиот Филмски Фестивал е проследена со изјава за мотивацијата на жирито во врска со одлуката:

"A microcosmic state of feeling describing vitality of a generation. A special film that does not leave us indifferent."  

Наградата МЕДИА, втора за „Панкот не е мртов“ на овој фестивал е исто така проследена со изјава од жири комисијата:

"Specific subject for the ethnic tension and nationalism. A very well founded character’s typology in the film’s language that astonished the public. The message of this film is Grotesque."

Досегашни освоени награди на „Панкот не е мртов“:

- EAST OF THE WEST Award – IFF Karlovy Vary
- Best Male Role / Jordan Simonov – IFF Montenegro
- Special Jury Prize – IFF Prifest
- FEDEORA – Critics Award – Euro Mediterranean Film Fest, Koper
- Dialogue Prize for Intercultural Communication – IFF Cottbus
- Best Actor / Jordan Simonov – Kosovo Film Festival

Повеќе информации во врска со програмата и наградите на Тиранскиот Филмски Фестивал можете да видите на официјалниот сајт на фестивалот:
http://tiranafilmfest.com/index.php?option=com_content&view=article&id=484:awards-tiff-2011-9th-edition&catid=84:news-2011&Itemid=278