Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Панкот не е мртов“ победник во конкуренцијата “East of the West” на Карлови Вари Меѓународниот филмски фестивал

09/07/2011

Филмот ПАНКОТ НЕ Е МРТОВ на режисерот Владимир Блажевски е добитник на наградата занајдобар филм во конкуренцијата на филмови ИСТОЧНО ОД ЗАПАД (EAST OF THE WEST) на 46-отМеѓународен филмски фестивал во Карлови Вари. Со оваа награда следува и парична награда вовисина од 10.000 $.

Фестивалот во Карлови Вари постои од 1946 година и е еден од најстарите филмски фестивалии како еден од најценетите фестивали влегува во А категоријата на фестивали заедно софестивалите во Кан, Берлин, Венеција, Локарно, Ротердам и др.
ПАНКОТ НЕ Е МРТОВ е трет игран филм на режисерот Владимир Блажевски по скоро 2 децении по предходниот негов филм БУЛЕВАРОТ НА РЕВОЛУЦИЈАТА (1992). Прв негов игран филм бешефилмот HI-FI (1987). Сценарист е и на играните филмови ГОЛЕМАТА ВОДА, ЏИПСИ МЕЏИК и др.

 

  Vladimir Blazevski with award

 

 

Вечер: Победа на македонскиот филм во Карлови Вари

Вечер: МАкедонија со една од најзначајните филмски награди во историјата

Дневник: „Панкот не е мртов“ награден во Карлови Вари

Дневник: „Панкот...“ стана естетска провокација

Дневник: Отворени фестивалски врати за „Панкот не е мртов“

Утрински весник: Триумф за „Панкот не е мртов“ во Карлови Вари

Вест: Црната овца му донесе злато на македонскиот филм 

МИА: „Панкот не е мртов“ победи во програмата „Исток на Западот“ во Карлови Вари

МИА: Режисерот Блажевски за „Панкот не е мртов“: Публиката во Карлови Вари пријатно и зачудувачки го препозна филмот 

Ин Пресс: „Панкот не е мртов“ победи во програмата „Исток на Западот“ во Карлови Вари

Плус Инфо: „Панкот не е мртов“ победник во програмата „Исток на Западот“ во Карлови Вари

МакФакс: „Кристалниот глобус“ на „Панкот не е мртов“ пристигна во Скопје

Tocka.com.mk: „Кристалниот глобус“ на „Панкот не е мртов“ пристигна во Скопје

Сител: „Панкот не е мртов“ најдобар филм во Карлови Вари

МРТ: „Панкот не е мртов“ победи во програмата „Исток од Западот“ во Карлови Вари

МРТ: Блажевски за „Панкот не е мртов“: Публиката во Карлови Вари пријатно и зачудувачки го препозна филмот 

Алфа ТВ: „Панкот не е мртов“ награден во Карлови Вари

DW-WORLD.DE: „Панкот не е мртов“ награден на фестивалот во Карлови Вари

Lihnid.com: „Панкот не е мртов“ награден на фестивалот во Карлови Вари

Кајгана: „Панкот не е мртов“ награден во Карлови Вари