Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Почнува снимањето на „Ослободување на Скопје“

29/10/2014

Денес во Велес започна снимањето на филмот „Ослободување на Скопје“, режисерско деби на актерот Раде Шербеџија.

Филмот е во продукција на продуцентската куќа „Партизанс“, по сценарио на Душан Јовановиќ, сценограф е Иван Бартлинг, директор на фотографија Дејан Димески, музиката е на Влатко Стефановски, а партнерка на Шербеџија во филмот е актерката Силвија Стојановска.

Филмот е поддржан од Агенција за филм на Р. Македонија и е македоснко/хрватска копродукција.