Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Проекција на „Ослободување на Скопје“ во Лос Анџелес

12/12/2016

 

На 9ти декември во Лос Анџелес се одржа последната специјална проекција на филмот „Ослободување  на Скопје“, како дел од проекциите кои се одржуваат пред номинацијата за најдобар филм од неанглиско говорно подрачје.

„Ослободување  на Скопје“ е македонско-хрватска-финска копродукција и оваа година беше избран за македонски кандидат за Оскар во категоријата за најдобар филм од неанглиско говорно подрачје.

Проекцијата на „Ослободување на Скопје“ се одржа пред гласањето за потесниот избор од девет филмови, а особено задоволство беше тоа што на проекцијата заедно со останатите членови на Националната академија беше присутна и Анет Бенинг, која е добитник на Златен глобус, на повеќе  кандидати за наградата Оскар. По проекцијата режисерот на филмот Раде Шербеџија, одговараше на прашања од публиката.

За филмот во последната недела беа напишани многу статии во американските медиуми, меѓу останите и во Hollywood Reporter.