Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Исцелител“ освои четири нови награди и се прикажа во Прага

28/03/2018

 

Филмот „Исцелител“ минатата недела освои уште четири значајни награди на престижни меѓународни филмски фестивали. На филмскиот фестивал во Обањ, Франција тој беше избран за најдобар филм во главната натпреварувачка конкуренција, во конкуренција со 9 други филмови.  На филмскиот фестивал во Бергамо, Италија исто така беше избран за најдобар филм во главната натпреварувачка конкуренција. На филмскиот фестивал „Франкофилм“ во Рим, Италија доби специјална награда од жири, а специјална награда освои и на филмскиот фестивал во Софија, од жирито на Балканската програма.

Покрај присуството на фестивалите на кои беше награден, филмот „Исцелител“ истовремено беше прикажан и на „Фебиофест“ во Прага, каде сите проекции беа целосно распродадени.  

„Исцелител“ од премиерата во ноември па досега, учествуваше на 16 филмски фестивали и освои седум меѓународни награди како и две награди во Македонија, Златна бубамара и Признание за филм на годината од Факултети.мк. Филмот беше прикажан во Индија, Америка и неколку земји од европскиот континет. Освен освоените награди, филмот со својот квалитет го привлече виниманието на публиката и на светската филмска критика.