Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Краткометражниот филм „Амби“ селектиран на фестивалот „Холишортс“

12/07/2017

 

Краткометражниот игран филм “Амби” изработен со финансиска поддршка на Агенцијата за Филм, во продукција на Квазар филм, а во режија на Марија Апчевска влезе во официјална конкуренција на овогодинешниот HollyShorts Film Festival во Калифорнија. HollyShorts е значаен Oscar Qualifying фестивал, специјализиран за краток филм, каде што се претставуваат автори од целиот свет во една од најзначајните кино сали во главниот град на филмскиот свет Лос Анџелес, Chinese Theater. Фестивалот е ќе се одржи од 10 до 19 август 2017 година во Холивуд.

Улогите ги толкуваат: Димитрија Марковски, Антонија Белазелкоска и Владимир Тулиев. Дел од авторската екипа се: Владимир Самоиловски -директор на фотографија, Горан Вуќиќ – монтажа, Кирил Спасески – сценографија,  Раде Василев – костимографија, Билјана Драгичевиќ-Пројковска – кастинг директор, Дарко Спасовски и Горан Керкез – дизајн на звук, Александар Пејовски, Дарко Спасовски – музика, Ѓoрѓи Аврамовски - Линиски продуцент. Продуцент на филмот е Блаже Дулев.