Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Премиера на краткометражниот „Земја“

05/02/2016

Краткометражниот филм „Земја“ ќе биде премиерно прикажан денес (05.02.3016 г.) во Кинотека на Македонија со почеток во 18.00 часот.

Филмот е во режија и по сценарио на Ибрахим Деари,  во продукција на  Арбен Фејзулау (Фрамеин продукција) а директор на фотографија е Илија Зоговски.

"Земја" е приказна за едно типично албанско семејство од Македонија во кое традицијата и начинот на животот се наследуваат од дедо, на татко, на син. Оваа приказна е всушност конфликт на лични интереси, а воедно и конфликт на традиционалниот спроти модерниот начин на живеење, на кој потајно се приклучуваат и други членови на семејството.

Во главните улоги играат Адем Карага, Африм Мусај, Амернис Нокшиќи, Сефедин Нуредини, Веби Ќерими, Сефедин Шабани и Музбајдин Ќамили.

Филмот е поддржан од Агенција за филм на Р. Македонија.