Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Започна со снимање на краткометражниот игран филм „Човекот и песот“

06/07/2016

 

 

 

Денеска во Прага, Р.Чешка започна снимањето на краткометражниот игран филм „Човекот и песот“ во режија на Антонио Вељаноски, кој заедно со Алице Крајчирова се потпишува и на сценариото.

„Човекот и песот“ е драма која ја третира изгубеноста и  отуѓеноста на поединецот од средината и неговата потсвесна потреба за социјализација.

Главните улоги ги толкуваат чешките актери Јан Качер и Марија Дурнова.

Продуценти на филмот се Елена Станишева и Зоран Вељаноски Летра, директор на фотографија е Владимир Димоски, асистент на режија Франческо Монтањер, добитник на златен лав на филмскиот фестивал во Венеција, арт директор е Катерина Јирманова, а за звукот е задолжен Матеј Хрудина.

Филмот ќе се снима во студиото Барандов како и на повеќе локации во Прага, а неговата премиера се очекува кон крајот на 2016 година.

„Човекот и песот“ е копродукција на Стори Скоп Продукција од Охрид и Студио ФАМУ - Прага.

Филмот е поддржан од Агенцијата за филм на Р. Македонија.