Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Почнува Скопски Филмски Фестивал

19/04/2012

 

Со новиот филм „Вознемирен“ на режисерот Гус Ван Сант, вечерва во 20:00 часот во кино Милениум ќе стартува годинешното 15то издание на Скопскиот Филмски Фестивал, кој ќе трае од 19-27 Април.

Богатата деветдневна програма е поделена во неколку категории во кои се издвоени највпечатливите филмови реализирани минатата година кои беа дел од селекциите на големите филмски фестивали во Кан, Венеција, Карлови Вари, Торонто.

Фестивалот ќе биде затворен со македонската премиера на филмот „Жената која си ги избриша солзите“ на Теона Стругар-Митевска, кој веќе ја имаше својата светска премиера на годинешново Берлинале. На премиерата ќе присуствува и шпанската актерка Викторија Абрил, која заедно со Лабина Митевска ги толкуваат главните улоги во филмот, кој ја раскажува борбата на  две мајки од различни општествени милјеа кои ќе се спојат на чуден начин, одбивајќи да подлегнат на одредените улоги кои им ги наметнува општеството.

 

Превземање на  целата фестивалската програма и распоредот на прикажување ОВДЕ

 

МРТ: Почнува 15. Скопски филмски фестивал

Дневник: Почнува Скопскиот филмски фестивал

УтринскиВесник: Со „Вознемирен“ и „Rum Diary“ стартува Скопскиот филмски фестивал

НоваМакедонија:Почнува „Скопскиот филмски фестивал“

Макфакс: Скопската премиера „Жената ..." на Теона Митевска на 27-ми април

Kурир: Започнува Скопскиот филмски фестивал

Точка: “Жената која си ги избриша солзите“ од Берлински до Скопски фестивал

Точка: “Вознемирен“ ќе го отвори 15. Скопски филмски фестивал

Точка: Отворање на Скопски филмски фестивал

КармаКаша: Стартува петнаесеттиот СФФ

НетПрес: “Жената која си ги избриша солзите“ од Берлински до Скопски фестивал

НетПрес: Отворање на Скопски филмски фестивал

ИнфоПлус: Филмот за човекот кој се појавува непоканет на погреби ќе го отвори Скопскиот филмски фестивал

Филмови: Скопски Филмски Фестивал 2012

НаПауза: Јубилеен Скопски филмски фестивал