Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Започна 16. издание на Синедејс

10/11/2017

 

Во периодот од 9. до 19. ноември 2017 година, во организација на Младинскиот културен центар се одржува шеснаесеттото издание на Фестивалот на европски филм Синедејс, кој и оваа година како и сите претходни, ќе се обиде да го задоволи изградениот вкус на својата многубројна и верна публика. Фестивалот се одржува под мотото „Скопска линија, европска вожња или зошто омилената станица во Скопје е токму фестивалот Синедејс.

Годинешниот Синедејс нуди филмови што гравитираат во веќе познати програмски целини: Официјална селекција, CineBalkan, Гала програма, Музички документарци, шведски филмови, МК-Кратки филмови, CINEDAYS+, Студентска програма, Детска програма и богата придружна програма од работилници и музички настани.

Во рамките на фестивалот ќе се случи македонската премиера на филмот „Исцелител“ на режисерот Ѓорче Ставрески, а покрај овој филм и селекцијата на македонски кратки филмови, ќе бидат прикажани и неколку остварувања каде што Македонија се јавува како земја ко-продуцент, како што се босанскиот филм „Жаба“ во режија на Елмир Јукиќ, во кој македнски ко-продуцент е Томи Салковски, рускиот филм „Хармс“ во кој учество зема македонскиот продуцент Сашо Павловски, бугарскиот филм „Насоки“ во режија на режисерот Стефан Командарев каде македонски продуценти се Владимир Атанасов и Ангела Несторовска и филмот „Словенија, Австралија и утре целиот свет“ во режија на словенечкиот режисер Марко Набершник каде свое учество има македонскиот продуцент Роберт Насков.

Фестивалот е финансиски поддржан од Агенцијата за филм на РМ и Град Скопје, а целосната програма и сите информации околу фестивалот се достапни на официјалната веб страна.