Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Почна снимањето на „Лазар“ на Светозар Ристовски

10/07/2013

Започна снимањето на долгометражниот игран филм „Лазар“, трет филм на режисерот Светозар Ристовски. Филмот ќе се снима по сценарио на Светозар Ристовски и Грејс Лиа Троје и е копродукција меѓу „Смалл мовес“ од Македонија, „МП Филмска продукција“ од Хрватска, „Гала филм“ од Бугарија и „Аризона продакшн“ од Франција.

Најголем дел од филмот ќе се снима на територијата на  Македонија, на локации во Скопје, Штип, Демир Капија, и неколку дена во Софија.

Главните улоги ќе ги играат Дејан Лилиќ, Наташа Петровиќ и хрватскиот актер Ведран Живолиќ, а во екипата се  Владо Јовановски, Тони Михајловски, хрватскиот актер Горан Навојец, актерите од Бугарија Красимира Кузманова и Александар Сано и Александра Балмазовиќ од Словенија.

Филмот е  финансиски поддржан од  Филмскиот фонд на Македонија, од хрватскиот Аудиовизуелен центар, Националниот филмски центар на Бугарија, од СЕЕ Синема нетворк, Аризона дистрибјушн и од европскиот фонд „Еуримаж“.

Повеќе информации за филмот, ОВДЕ