Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Устав на Република Хрватска" награден на Фестивалот во Санта Барбара

15/02/2017

 

Филмот „Устав на Република Хрватска" во режија на Рајко Грлиќ имаше премиера во САД, во главната конкуренција на 31. Меѓународен филмски фестивал во Санта Барбара, каде што ја освои главната награда „Награда за најдобар меѓународен филм“.

„Устав на Република Хрватска“ исто така ја освои најголемата награда на последниот филмски фестивал во Монтреал, Grand Prix Америка. 

Музиката за филмот ја пишуваше Дуке Бојаџиев, а дел од актерскиот тим е и македонската актерка Јелена Јованова. Македонски продуцент е Дејан Милошевски, Револушн продукција а филмот е поддржан од Агенцијата за филм на Република Македонија.