Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Заврши Меѓународниот фестивал на краткометражен филм ТИФФ ОДА во Тетово

12/10/2017

 

Во Тетово, од 3 до 7 Октомври 2017, по шести пат се одржа Меѓународниот фестивал на краткометражен филм ТИФФ ОДА.

Фестивалот започна со проекција на филмот „Лов на муви“ во режија на Изер Алиу, автор со потекло од Македонија, кој живее и работи во Норвешка.

Во рамките на фестивалот беа прикажани 34 филма од 25 различни земји од светот, селектирани од дури 1341 пријавени филмови. Во рамките на фестивалот беа организирани и дебати поврзани со филмската индустрија, а церемонијата на затворањето и доделувањето на наградите беа заокружени на 7 октомври со џез концерт на познатата пејачка Елина Дуни.

Наградите за најдобрите остварувања беа поделени во неколку категории, и тоа за најдобар филм беше прогласен: „I’ve got you“ на Sebastian Drozak од Полска; најдобра режија „Approaching“ на Tereza Pospíšilová од Чешка; најдобра монтажа „Борба за смрт“ на Елеонора Венинова од Македонија; најдобра камера „Bon appétit“ на Erenik Beqiri од Албанија; најдобра анимација „Ethnophobia“, на Joan Zhonga, Албанија/Грција; награда од публиката „Toka“, на Ибрахим Деари од Македонија.

Во делот на студентската програма наградени беа филмовите „Studants“ на Тамара Котевска, ФДУ Скопје, како најдобар документарен филм и „First Kiss“ на Нора Сарак, ФИОФА Охрид, како најдобар игран филм.
Почесната награда ја доби филмот „Man with the will of steel“ на Amar Spahic од Босна и Херцеговина.