Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Железната приказна“ најдобар краток филм на фестивалот во Тузла

02/11/2017

 

Краткометражниот игран филм „Железната приказна“ во режија на Златко Калеников, ја освои првата награда во категорија на кратки филмови на овогодинешниот Тузла Филм Фестивал, кој се одржа од 18-22 октомври.

Досега филмот беше дел од официјалната селекција за кратки филмови на 38. Меѓународен фестивал на филмска камера “Браќа Манаки” во Битола. Веднаш потоа филмот ја имаше својата интернационална премиера на 22. Издание на Интернационалниот филмски фестивал за деца и млада публика “Шлингел” во Германија, каде беше номиниран за најдобар краток филм, а беше прикажан и на отворањето на фестивалот Macedonia Cinema Days во Сиднеј.

Во следниот период филмот е селектиран за учество во официјална конкуренција на фестивалите во Тирана - Албанија, Бејрут - Либан, Измир - Турција, Букурешт - Романија и Пиргос - Грција.