„Последните камбани“ со награда на Филмскиот фестивал во Монтреал

06/09/2017

 

Краткометражниот филм „Последните Камбани“, ја освои првата награда за кратки филмови на 41виот „Монтреал ворлд филм фестивал“, Канада, кој се одржа од 24ти август до 4ти септември.

Во конкуренција за наградата беа прикажани околу четириесет кратки филмови од целиот свет, но жирито одлучи да ја додели токму на единствениот македонски претставник.

За наградата, сценаристот и режисер Никола Поповски, истакна дека: Пред десет дена сметав дека да се учествува на фестивал од калибарот на оној во Монтреал претставува и чест, и одговорност. Но, да се победи на истиот, и тоа при првото фестивалско учество на филмот, тоа е веќе признание за сите кои го овозможија неговото создавање. Мето Јовановски уште на почетокот ми даде до знаење дека во сценариото го препознал потенцијалот за таа идеја да биде општо прифатена и препознаена. 

Продуцентот Гоце Кралевски додава дека по успехот и наградата во Монтреал, „Последните Камбани“ продолжува со фестивалско прикажување во официјална конкуренција на фестивалот за краток филм во Драма, Грција: Се надевам дека покрај визуелните наративни квалитети, и наградата на фестивалот во Монтреал ќе ги отвори вратите за многу нови фестивалски учества и достојна промоција на „Последните камбани“.