Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Ослободување на Скопје“ продаден во Кина

28/03/2018

 

Македонско–хрватскo-финскo-британската копродукција „Ослободување на Скопје“ од Раде и Данило Шербеџија е продадена во Кина. Селс агентите на филмот изјавиле за Film New Europe дека интересот е исто така изразен и од повеќе јужноазиски територии, вклучувајќи ги Тајван, Сингапур и Малезија.

Филмот ќе биде објавен во Кина од страна на First Brave/Jushi.

Оваа драма од Втора Светска војна беше номинирана во категоријата најдобар филм од неанглиско говорно подрачје на 89-то издание на Оскарите.

Филмот е продуциран од страна на Македонската продуцентска куќа Partysans во ко-продукција со хрватската Lijeni Film и MP Film Production, финската Art Films и британската F&ME. Агенцијата за филм на РМ, Хрватскиот аудиовизуелен центар и Финскиот филмски фонд, YLE и Еуримаж го поддржаа овој проект.

„Ослободување на Скопје“ ја имаше својата премиера во 2016 година на филмскиот фестивал во Пула.