Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

По четврти пат во Скопје успешно се одржа „Денот на младата публика“ на Европската филмска академија

07/05/2018

 

На 6 мај 2018, во Кинотеката на Македонија, заедно со 46 градови од 37 земји од цела Европа, младите од Македонија гласаа за најдобар филм на Денот на млада публика на Европската Филмска Академија.

Во жирито учествуваа млади на возраст од 12 до 14 години, кои ги проследија трите номинирани филмови, а имаа можност да дискутираат за нив и директно да комуницираат со своите врсници од Европа преку пренос во живо.

Европската филмска академија оваа година ги селектираше филмовите “Girl in Flight” („Девојка во бегство“) во режија на Sandra Vannucchi, “Hobbyhorse Revolution” („Револуција на дрвените коњчиња“) во режија на Selma Vilhunen и “Wallay” („Волеј“) во режија на Berni Goldblat.

По проследување на филмовите, младите за победник го избраа филмот “Wallay” („Волеј“) во режија на Berni Goldblat.

Повеќе информации на: www.yaa.europeanfilmawards.eu