Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Филмот „ЏГАН“ селектиран на фестивал во Гетеборг, Шведска

24/01/2017

 

Филмот „ЏГАН“ e селектиран на Филмскиот Фестивал во Гетеборг, Шведска, кој е еден од водечки филмски фестивал во нордиските земји. По светската премиера во Чикаго и неколкуте европски прикажувања и награди (Official Selection - Chicago IFF // Official Selection - Razor Reel // Official Selection - ExGround FF // Official Selection - Eastern Neighbours FF // Official Selection - Heimspiel FF // Official Selection - Braunschweig FF), филмот Џган продолжува да реди фестивалски успеси. „Џган“ своето прикажување пред шведската публика ќе го има на 29.01.2017 година во 22:00 часот, во натпреварувачката селекција на фестивалот.

Филмот кој е финансиски поддржан од Агенцијата за филм на Република Македонија и SEE Cinema network, е македонско-албанска ко-продукција. Македонски продуцент на филмот е „Дрим Фектори“, а ко-продуцент од Албанија е „Red helicopter films“.

Главните улоги ги толкуваат Мартин Ѓоргоски, Дениз Абдула и Никола Ристановски. Во филмот од останатата актерска екипа играат и Сара Климоска, Љупчо Тодоровски, Адем Карага, Горан Стојановски, Игор Стојчевски, Борис Дамовски, Марија Кондовска, Ристо Буразденов, Мартин Живковски и др.

Поведен од слоганот на филмот дека “Никој не е роден насилен”, Вардан Тозија го изработи и сценариото и режијата, дизајнот на шминката и маските ги изработи Горан Игњатовски, костимограф е Жаклина Крстевска, дизајнер на Звук е Игор Поповски, музиката ја работеше Александар Пејовски, сценографијата е дело на Кирил Спасески и Наташа Димитриевска, директор на фотографија е Владимир Самоиловски, монтажер е Атанас Ѓеоргиев, кастингот го работеше Кирјана Николовска, а продуцент на филмот е Огнен Антов.