Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Филмот „Мртва природа“ селектиран на EAVE

11/01/2017

 

Дебитантскиот игран филм „Мртва природа“ во режија на Владимир Митревски, во конкуренција од 172 пријавени проекти од 51 земја, е селектиран за учество на најголемата работилница за проекти ЕАВЕ за 2017 година. Филмот е во продукција на „Dream Factory“, а продуцент на филмот е Огнен Антов.

EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) е една од најпрестижните филмски работилници во Европа, која низ три сесии на селектираните проекти им овозможува професионален тренинг, развој и вмрежување, а покрај тоа самата селекција е своевидна референца за креативниот и комерцијален потенцијал на проектот. Оваа година ЕАВЕ ќе се одржи во Луксембург (2-9 Март), Лоѓ (19-26 Јуни) и Копенхаген (23-30 Октомври).

Инаку од 24 Јуни до 1 Јули 2015 година, Македонија беше домаќин на втората EAVE работилница, која се организираше во партнерство со Агенцијата за филм на РМ и каде што учествуваа 48 филмски професионалци од 30 земји.