Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

"Духот на баба Илонка" премиерно на Фестивалот на игран филм во Пула

21/07/2011

Играниот филм "Духот на баба Илонка", хрватско-австриско-македонска копродукција во режија на Томислав Жаја, на 19.07.2011 во 21:30 ч. беше премиерно прикажан во Националната програма на 58-то издание на  Фестивалот на игран филм во Пула. Филмот е музичка комедија со елементи на фантастика и го портретира животот на едно необично семејство низ очите на 10-годишно девојче. Во главните улоги се младите Селма Ибрахими и Марин Арман Грбин. Ликот на баба Илонка го игра Сабина Ајрула, а покрај неа играат и Емран Куртисова, Северџан Бајрам, Ирфан Незир и Дилавер Муаремов. Од македонска страна филмот е поддржан од Филмскиот фонд на Македонија, а има поддршка и од Европскиот филмски фонд - Еуримаж.

Фестивалот на игран филм во Пула се одржува од 9-ти до 23 јули. Тој е најпосетуван фестивал за филм во Хрватска.

Повеќе за „Духот на Баба Илонка“