Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Проектот „Сестра“ доби поддршка од SEE Cinema Network

10/11/2017

 

Во период од 8. до 9. ноември во Солун, Грција, присуствуваа претставници од земјите членки на Меѓународната филмска мрежа на Југоисточна Европа (SEE Cinema Network) од Албанија, Кипар, Грција, Романија и Србија, меѓу кои и в.д. директорот на Агенцијата за филм на Република Македонија, г. Горјан Тозија.

Долгометражниот македонски игран филм „Сестра“ во режија на Дина Дума, доби финансиска поддршка од SEE Cinema Network. Проектот е поднесен од продуцентската куќа Лист Продукција и беше едногласно изгласан со највисоки оценки од страна на претставниците на земјите членки.

Одлуката е донесена на 28. Генерално собрание на Меѓународната филмска мрежа на Југоисточна Европа SEE Cinema Network на кое беа разгледувани пријавените филмски проекти кои оваа година аплицираа за финансиска поддршка за развој на долгометражен игран филм и поддршка за краткометражни филмови.

Покрај останатото, на состанокот беше одлучено да се одобри барањето за членство во SEE Cinema Network на Филмскиот центар од Црна Гора и Центарот за кинематографија од Косово.