Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Краткиот филм „Допир“ стартува со фестивалскиот живот

19/09/2017

 

Краткиот игран филм „Допир“ на режисерот Стојан Вујичиќ, во продукција на Лунар, ќе ја има својата Европска премиера на филмскиот фестивал „Switzerland International film festival“ и тоа во официјалната натпреварувачка селекција за кратки филмови.

„Допир“ е приказна за животниот пат на Алек,10-годишно аутистично дете.

Главната улога во филмот ја толкува младиот Кристијан Пауер, заедно со Дејан Лилиќ и Несрин Таир, а авторска екипа ја сочинуваат: директорот на фотографија Наум Доксевски, сценографот Владимир Зафирковски, костимографот Раде Василев, монтажерот Филип Грчевски, дизајнерот на звук Игор Поповски и продуцентот Огнен Антов.

Филмот е реализиран со финансиска поддршка од Агенцијата за филм на Република Македонија.