Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Такви се правилата“ со награда за најдобра режија на фестивалот во Варшава

24/10/2014

 

Режисерот на „Такви се правилата“, Огњен Свиличиќ, ја доби наградата за најдобра режија на Филмскиот фестивал во Варшава кој се одржа од 10-19 октомври.

Филмот е копродукција помеѓу Хрватска/Франција/Србија/Македонија по сценарио и режија на Огњен Свиличиќ и својата светска  премиера ја доживеа на Филмскиот фестивал во Венеција.

Дејството се фокусира на Иво и неговата сопруга Маја, кои се задоволни со својот нормален и повлечен живот се додека, еден ден, нивниот син Томица не дојде дома претепан...

Македонски копродуцент е Светозар Ристовски. Филмот е поддржан и од Агенцијата за филм на Р. Македонија.