Заврши снимањето на „Три дена во септември“

14/10/2014

Денес во раните утрински часови беше удрена последната клапа на „Три дена во септември“, дебитантскиот игран филм на младиот режисер Даријан Пејовски.

„Три дена во септември “ е замислен како психолошки трилер, а пред се како студија на два карактери кои преку меѓусебниот однос ги разоткриваат своите тајни и трауми. Главните ликови, Јана и Марика, се запознаваат во воз и за необично кратко време се зближуваат. Одат заедно на село, во изолиран планински крај кој крие случувања од минатото на Јана. Времето минува бавно и тензично, а сомнежот за нивните вистински намери е се посилен. Една по една, тајните се откриваат.

Снимањето траеше 20 дена на локации низ Скопје, ЈП Јасен и езерото Преспа.

Улогите на Јана и Марика ги толкуваат Ирена Ристиќ и Камка Тоциновски, сценариото за филмот го напишааДаријан Пејовски и Игор Иванов, директор на фотографија е Димо Попов, сценограф е Сежана Поњавиќ – Муча, костимографијата е на Емилија Ивановска – Атанасовска и шминка на Симона Ристевска.

Филмот е копродукција помеѓу Скопје Филм Студио од Македонија и Иконе Студио од Косово и е поддржан од Агенција за филм на Р. Македонија и Косовскиот филмски центар.