Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Три македонски филма наградени на Balkan Film & Food Festival

12/07/2017

 

На овогодинешното седмо издание на Balkan Film & Food Festival, кој се одржа во Поградец, Р. Албанија, награди добија три македонски филма. Долгометражниот игран филм „Златна петорка“ на режисерот Горан Тренчовски ја освои наградата „Best Balkan Spirit“, филмот „Борба за смрт“ во режија на Еленора Венинова ја освои награда за Најдобар краток филм – комедија, а наградата за најдобар анимиран филм ја доби „Девојката што паѓа“ во режија на Владимир Лукаш. Сите три филма се реализирани со финансиска поддршка од страна на Агенцијата за филм на РМ.

Balkan Film & Food Festival, со своите седум изданија полека прераснува во значајна филмска манифестација на која што се презентираат филмските остварувања од регионот. Оваа година Македонија беше земја во фокус на фестивалот и покрај споменатите наградени филмови, беа прикажани и други филмови од поновата македонска продукција, а на 4 Јули, од страна на Агенцијата за Филм на Р.М. беше организирана и македонска вечер на фестивалот.