Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Три дена во Септември“ со уште една награда за најдобар филм

01/03/2018

 

Три дена во септември - копродукција помеѓу Скопје Филм Студио и Иконе Студио од Косово - во режија на Даријан Пејовски ја доби наградата за најдобар филм на филмскиот фестивал Balkan Florence Experience кој се одржа по 6-ти пат  во Фиренца, Италија од 22 до 25 февруари.

Фестивалот  преставува преглед на најдобрата и најновата продукција на документарни и долгометражни филмови од Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина, Македонија и Албанија. Филмовите кои се прикажуваат се избрани во соработка со: Здружение на режисери во Босна и Херцеговина (Босна и Херцеговина), Синедејс (Македонија), Хрватски државен архив (Хрватска), Фестивал за слободна зона (Србија), Филмски фестивал во Приштина), Рестарт (Хрватска), Сараевски филмски фестивал (Босна и Херцеговина), Меѓународен филмски фестивал во Тирана (Албанија).

Наградата "Балкански мостови„ е специјална награда која од оваа година им се доделува на режисерите на долгометражни и документарни филмови кои пред сè успеале да ги зајакнат човековите права во своите филмови. Жирито составено од филмски критичари и експерти од Балканот одлучи оваа награда да му припадне на „Три дена во септември“ на  режисерот Даријан Пејовски кој се потпишува и како сценарист на филмот, заедно со Игор Иванов.