Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Шумарот“ со награда за Најдобар краткометражен игран филм во Чикаго

05/11/2013

          

Краткиот филм „Шумарот“, македонско/ норвешка копродукција во режија на Изер Алиу ја освои наградата за Најдобар краткометражен игран филм на годинешното издание на Меѓународниот филмски фестивал за деца , кој се одржа во период од 25.10-03.11.2013 година во Чикаго, САД.

Меѓународниот филмски фестивал за деца е првиот фестивал од натпреварувачки карактер кој се одржува секоја година во Чикаго и се смета за најголемиот фестивал посветен на филмови и видео материјали за деца и млади во Северна Америка.Како единствен од својот вид, фестивалот  ги охрабрува најмладите да учествуваат директно во процесот на жирирање и да се наградат најдобрите остварувања. овозможува филмски проекции за училиштата и за пошироката јавност, го поттикнува учењето кај децата за подобро да ги артикулираат своите мисли и ставови со цел да се разберат пораките  кои ги пренесуваат медиумите, и да развијат оригинални идеи во кратки филмови.

„Шумарот“ е во продукција на ВЕДА Филмс од Скопје и Норвешката филмска школа од Лилехамер и е поддржан од Филмскиот Фонд на Македонија.