Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Два македонски филма со награда на Филмски фестивал во Монако

17/05/2012

 

Македонскиот филм „Панкот не е мртов“, во режија на Владимир Блажевски, ја освои наградата за најдобро филмско сценарио на 7. издание на Филмскиот фестивал за добротворни цели во Монако, кој се одржа во периодот од 8- 15 мај годинава. Ова е единаесетто меѓународно признание на филмот, кој продолжува да ниже успеси на фестивалите ширум светот.

 

 

 

 

 

 

 

Покрај „Панкот не е мртов“  и краткометражниот филм „Недовршена приказна“ во режија на Наум Михајловски, македонско-чешка копродукција, ја освои специјалната награда од жири во конкуренција на краткометражен филм. Ова е првата официјална премиера на филмот надвор од нашата земја, како и негова прва меѓународна награда.

 

Филмскиот фестивал во Монако е добротворен настан кој се одржува секоја година во Монако, посветен на „Вирлание“ - филипинска филантропска фондација за помош на злоупотребени и запуштени деца.

 

Повеќе информации за фестивалот на oфицијалната веб страна