Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

„Алерик“награден на фестивали во Германија

27/11/2014

Анимираниот филм „Алерик“ во режија на Вук Митевски освои две награди на филмски фестивали во Германија.

На Фестивалот ХХЅ во Дортмунд филмот ја освои главната награда од жирито, додека на филмскиот фестивал во Дизелдорф беше награден од публиката. „Алерик“ е во продукција на „Сестри и брат Митевски“ и својата премиера ја имаше на фестивалот во Сараево во 2013 година. Филмот месецов ќе учествува и на фестивали во Холандија и Словенија.