Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

“Кога денот немаше име” на Теона Стругар Митевска се закити со уште две награди

07/12/2017

 

Македонскиот филм “Кога денот немаше име” на Теона Стругар Митевска покрај наградата која ја понесе на Синеуропа, фестивалот на европски филм во Лече, Италија, се закити со уште две престижни награди.

На 23от Фестивал на Авторски Филм во Белград, македонскиот филм ја доби престижната награда на филмските критичари ФИПРЕСЦИ. Уште едно признание овој филм доби минатата недела на 11то издание на Мостарскиот Филмски Фестивал, специјализиран за глума - наградата за дебитанско остварување му беше доделена на актерскиот анасамбл од филмот “Кога денот немаше име.”

Филмот продолжува да патува по светот, во месец ноември беше прикажан на шест фестивали, последниот во овој месец е во Каиро, Египет. Во декември започнува со кино дистибуцијата во Белгија, и Србија, а во Словенија кино прикажувањето во редовниот репертоар ќе започне од месец Јануар.Кино дистибуцијата во Југоисточна Азија и Кина е најавена за следната година.