Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Светска премиера на „Такви се правилата“ на Фестивалот во Венеција

25/07/2014

Долгометражниот филм „Такви се правилата“, копродукција меѓу Хрватска/Франција/Србија/Македонија ќе биде прикажан на 77то издание на Филмскиот фестивал во Венеција, кој се одржува во периодот од 27 август до 6 септември. Филмот е селектиран во програмата „Хоризонти“, заедно со уште 17 филмски остварувања од целиот свет.

Ова е светска премиера за филмот, по сценарио и режија на Огњен Свиличиќ. Дејството се фокусира на Иво и неговата сопруга Маја, кои се задоволни со својот нормален и повлечен живот се додека, еден ден, нивниот син Томица не дојде дома претепан...

Македонски копродуцент е Светозар Ристовски. Филмот е поддржан и од Агенцијата за филм на Р. Македонија.