Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Види ја ти неа – Најдобар интернационален краток филм на Санденс

25/01/2018

 

На 34. Филмски Фестивал Санденс, најголемиот американски фестивал на независен филм, „Види ја ти неа“ во режија на Горан Столевски во програмата Краток филм ја освои наградата Најдобар интернационален игран филм, најзначајната во оваа категорија во која се натпреаваруваа 17 наслови од целиот свет.

Наградите во програмата Краток филм, кои се признание за извонредни достигнувања, оценувајќи ги уметничките и елементите на пренесување на приказната, ги доделува тричлено Жири на краток филм. Годинава, членови на ова жири се: Шерин Дабис - наградувана сценаристка, режисерка и продуцентка, Ширли Мансон – вокалот на познатиот алтернативен рок-бенд Гарбиџ и истакнатиот писател и стрип автор Крис Вер, кој вчера на церемонијата за доделување на награди, му ја врачи статуетката на режисерот Горан Столевски, при тоа споредувајќи го неговиот стил на пишување со Толстоевиот.