Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Премиера на краткиот филм „Исклучиво жолти лалиња“

22/09/2016

 

Kраткометражниот игран филм „Исклучиво жолти лалиња“ во режија на Кузман Кузмановски, а според сценарио на Ева Камчевска ќе биде премиерно прикажан денес во 20:00 часот во Кинотека на Mакедонија. Филмот се снимаше во периодот од 1-ви до 6-ти април 2016 година на неколку локации во Скопје и околината.

Актерската екипа ја сочинуваат Тони Михајловски, Горан Трифуновски, Александра Павлова,  Снежана Киселички, Кети Илиевска и Љубомир Бојковски.

Директор на фотографија е Кирил Шентевски, сценограф Дејан Ѓошевски, шминката е на Игор Петрески, монтажата е на Гоце Кралевски, а продуценти се Калина Кузмановска и Кузман Кузмановски.

Филмот е во продукција на Аурипигмент продукција и е поддржан од Агенција за филм на Република Македонија.