Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Македонскиот филм „Исцелител“ селектиран на најголемиот филмски фестивал во Норвешка – Тромсо

16/01/2018

 

Филмот „Исцелител“ на режисерот Ѓорче Ставрески ќе ја има својата норвешка премиера на најголемиот интернационален филмски фестивал во земјата – Тромсо. Премиерното прикажување ќе биде на 16-ти јануари, а филмот ќе има уште две проекции во текот на фестивалот. „Исцелител“ ќе биде прикажан во престижната програма „Хоризонти“ во која се избрани филмови од различни жанрови и стилови од целиот свет и во која единствен критериум е квалитетот. Во оваа програма се прикажуваат најзначајните кинематографски остварувања од минатата година како: добитникот на 42 награди, американскиот, „Call Me by Your Name“, добитникот на сребрена мечка „Bright Nights“ на германскиот режисер Томас Арслан, добитникот на „Un Certain Regard Award“ на канскиот филмски фестивал „A Man of Integrity“ и други. Ова е 27-мо издание на фестивалот во Тромсо, кој со бројка од 60 000 постители е најголемиот и најпосетуван филмски фестивал во Норвешка.

Со ова прикажување продолжува успешната промоција на филмот. Претходно, на новогодишната ноќ „Исцелител“ беше премиерно емитуван на Синемакс 2, канал на HBO, во 14 земји од Централна Европа. Во изминатите два месеци „Исцелител“ ја освои наградата на публиката на Солунскиот филмски фестивал (прва во македонската историја), специјалната награда за сценарио на Фестивалот на медитерански филм во Брисел, беше прикажан на фестивалите од А категорија во Талин во Естонија и Гоа во Индија, а доби и фантастични рецензии во најзначајните филмски списанија „Варајети“, „Скрин Дејли“ и „Холивуд Репортер“ кој дури предложи идеја да се направи американски римејк на филмот. „Исцелител“ предизвика огромен интерес и кај домашната публика, тој веќе осма седмица се прикажува во кината Синеплекс и Милениум во Скопје, а ја имаше и својата премиера во Битола и Штип.