Прифатени проекти од Kонкурсот за финансирање на проекти за производство на долгометражен или краткометражен игран филм, за документарен и за анимиран филм за 2015 година во прв рок на одлучување

 

1. Долгометражни играни филмови

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Подршка во ден

1.

Здивот на Ангелот

Орион Продакшн

Јани Бојаџи

18.000.000

2.

Жртва

Смалл Мовес

Марија Џиџева

18.000.000

3.

Ах Љубов моја

Авард Филм и Видео

Коле Ангеловски

14.300.000

4.

Пијавици

Панк Филм

Драган Маринковиќ

7.000.000

5.

Kharms

Мануфактира Продукција

Иван Болотников

7.000.000

6.

Жаба

Скопје Филм

Елмир Јукиќ

5.400.000

 

2. Долгометражни документарни филмови

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Подршка во ден

1.

Каубој Македонски

Дрим Фектори

Фабио Ферреро

1.200.000

 

3. Краткометражни играни филмови

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Подршка во ден

1.

Старо железо

Стримон Филм

Златко Калеников

1.000.000

2.

Cut here

Вертиго Висуал

Кристијан Ристески

2.000.000

3.

Денови како домино

Круг Филм

Лавинија Софорниевска

1.000.000

4.

Ќе дојдат децата

Круг Филм

Ана Јакимска

1.000.000

5.

Кога не нема

Квазар филм

Стефан Палитов

1.000.000

6.

Еден збор

Сејви Продукција

Арсим Фазлија

2.000.000

7.

Шеќерни луѓе

Сузи Кју Продукција

Сузана Диневски

2.000.000

8.

Елена

Пигменто Студио

Дина Дума

1.000.000

9.

Разговор за животот

Галактика Пиктурес

Агим Абдула

1.000.000

10.

Бет

Ики Филм Продукција

Ујкан Хусај

580.000

 

 

4. Краткометражни документарни филмови

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Подршка во ден

1.

Бегалец

Њу Момент Видео Хаус

Душан Дракалски

1.000.000

2.

Песна за Бекташот

Сити Стар

Гоце Цветановски

1.400.000

3.

Сонот на Дервишот

Луна Парк Продукција

Горан Костадинов

890.000

 

5. Краткометражни анимирани филмови

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Подршка во ден

1.

Кружно патување на монахот

Флип Бук

Жарко Иванов

1.760.000

2.

Илузија

Веда Филм Продакшн

Јелена Бешир

240.000