Прифатени проекти од Kонкурсот за финансирање на проекти за производство на долгометражен или краткометражен игран филм, за документарен и за анимиран филм за 2015 година во втор рок на одлучување

I Долгометражни филмови

1. Долгометражни играни филмови со мнозински македонски удел

Бр.   

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден

1.

Свеќарката  

 

Смалл Мовес ДООЕЛ Скопје

Светозар  Ристовски

36.000.000

 

2.

Александар

СД Продукција ДООЕЛ Скопје  

Слободан Деспотовски 

50.000.000

 

2. Долгометражни играни филмови со малцински македонски удел

Бр. 

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден

1.

Реквием за госпоѓа Ј

Скопје Филм Студио ДООЕЛ Скопје

Бојан Вулетиќ

4.500.000

2.

Устав на Република Хрватска

Револутион продукција ДООЕЛ Скопје 

Рајко Грлиќ

4.500.000

3.

Словенија, Австралија, утре и светот 

Кино Око  ДООЕЛ Скопје

Марко Небершник

4.000.000

4.

Скршено

КТ Филм и Медиа ДООЕЛ Скопје

Едмонд Будина

3.500.000

 

3. Долгометражни документарни филмови со мнозински македонски удел

Бр. 

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден

1.

Последниот од преродбениците

Деа Продукцион ДООЕЛ Тетово

Кујтим Ѓонај/Бајрам Бајрами

2.000.000

2.

Шампион

 

Скопје Филм Студио ДООЕЛ Скопје

Игор Иванов

3.000.000

3.

Право кон ѕвездите

Томато продукција ДООЕЛ Скопје

Бранислав Поповиќ

2.000.000

4.

Стара Дилема нова Ера

Визиони ПЛУС ДООЕЛ Тетово

Сабидин Али

2.500.000

5.

Писмото ми го донесе шампионот

Видео Студио Петковски ДООЕЛ Скопје

Александар Манасиев и Мирко Трајановски

1.300.000

 

II Краткометражни филмови

1. Краткометражни играни филмови со мнозински македонски удел

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден

1.

Крај без крај

Дрим Фектори ДООЕЛ Скопје

Владимир Митревски Ѓуле 

1.800.000

2.

Допир

Лунар Продукција ДООЕЛ Скопје

Стојан Вујичиќ

1.600.000

3.

Црвената соба

Црна Мачка ДООЕЛ

Косара Митиќ

1.800.000

4.

Последните камбани 

ДНФ Филмс ДООЕЛ Скопје

Николче Поповски

1.600.000

5.

Баскет

Сити Стар Продукција ДООЕЛ Скопје

Димитар Банов

850.000

6.

Човекот и песот

Стори Скоп Продукција ДООЕЛ-Охрид 

Антонио Вељаноски

950.000

 

2. Краткометражни играни филмови со малцински македонски удел

Бр. Наслов Продуцент Режија Поддршка во ден

1.

The man in the movie camera

Смалл Мовес ДООЕЛ Скопје

Michele de Angelis

1.200.000

 

3. Краткометражни документарни филмови

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден

1.

Сите ќе умреме

 

Хауском ДООЕЛ Битола

Сашко Потер Мицевски

700.000

2.

Сонцето на Царевите Кули

Мунлајт Продукција ДООЕЛ Скопје

Катерина Бенинова

700.000

3.

Ускакан

Флип Бук ДООЕЛ Скопје

Виктор Соколовски

900.000