Прифатени проекти по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, за документарен и анимиран филм во прв рок на одлучување

30/06/2016

 

I Долгометражни филмови

 

1. Долгометражни играни филмови со мнозински македонски удел

Бр

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден.

1.

„Господ постои, се вика Петрунија“

Систерс и Брадер Митевски Продакшн ДOO Скопје

Теона С. Митевска

 

30.000.000

2.

„Стравот и љубовта“

Гејзер ДООЕЛ Скопје

Бранко Балетич и Мето Јовановски

30.000.000

3.

„Можеби“

Дарданиа Филм ДООЕЛ Скопје

Кастриот Авдили

 

20.000.000

 

 

 

2. Долгометражни играни филмови со малцински македонски удел

Бр 

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден.

1.

„Истерувачи на злото“

Дрим Фектори ДООЕЛ Скопје

Раско Милјковиќ

2.900.000

 

2. „Компатибилити“ Сектор Филм ДООЕЛ СКопје
Стефан Командарев 3.400.000

3.

„Соседи“

Смалл Мовес ДООЕЛ Скопје

Григор Абашиџе

3.200.000

 

3. Долгометражни документарни филмови со мнозински македонски удел 

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден.

1.

„Исти доживувања од различни преспективи“

Арнел Продакшен ДООЕЛ експорт-импорт Тетово

Сенат Абдули

3.000.000

2.

„Беба“

Квазар Филм Доо Скопје

Блаже Дулев

1.990.000

3.

„Боите на Преспа-Птици“

Карма Икс Ел ДОО Скопје

Перо Попов

2.000.000

4.

„Ѕвезден запис на Кокино“

ДМФ ДОО Скопје

Сашо Миленковски

2.000.000

5.

„Гарабет Тавитијан“

Мунлајт ДОО увоз - извоз Скопје

Димитар Сеизов

2.000.000

 

4. Долгометражни анимирани филмови со мнозински македонски удел

Бр

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден.

1.

„Јон Вардар против Галаксијата“

Линкс Студиос ДООЕЛ Скопје

Гоце Цветановски

16.000.000

 

II Краткометражни филмови

1. Краткометражни играни филмови со мнозински македонски удел

Бр

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден.

1

„Baby Care“

Контрас Филм ДООЕЛ Скопје

Маја Младеновска

1.000.000

2.

„Коливо“

Веда Филм Продакшн ДООЕЛ Скопје

Андреј Илиевски Волкашин

770.000

3.

„Под иста стреа“

Вертиго Висуал ДООЕЛ Скопје

Игор Христов

1.800.000

4.

„Види ја ти неа“

Црна Мачка Продукција ДООЕЛ Скопје

Горан Столевски

1.800.000

5.

„Трите сестри“

Аурипигмент ДООЕЛ Скопје

Кузман Кузмановски

1.080.000

6.

„Човекот што заборави да умре“

Самојлик Филм Продакшн ДООЕЛ Скопје

Димитар Оровчанец

1.000.000

7.

„Езерото“

ДЕА Продукцион ДООЕЛ Тетово

Бајрам Барјрами и Фатос Лумани

1.800.000

8.

„Сега или никогаш“

Стори Скоп Продукција ДОО Охрид

Верица Недевска Трајкова

1.000.000

 

2.  Краткометражни документарни филмови со мнозински македонски удел

Бр

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден.

1.

„Господа од Современа“

Лист Продукција ДООЕЛ Скопје

Ана Алексовска

1.000.000

2.

„Македонски Дон Кихот“

ЕФА Продукција ДОО Скопје

Константин Плевнеш

1.000.000

3. „Ромео и Јулија“ ОДА ДОО екпорт-импорт Тетово Александар Русјаков 1.000.000

 

3. Краткометражни анимирани филмови филмови со мнозински македонски удел

Бр

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден.

1.

„Змијулче“

Флип Бук ДООЕЛ Скопје

Кристина Гацова

900.000

2.

„Пред“

Јунајтед Арт Инк Скопје

Павле Михајловски

1.000.000