Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Прифатени проекти по Конкурс за финансирање на проекти за производство на долгометражен и краткометражен игран, за документарен и анимиран филм во втор рок на одлучување за 2016 година

I  Долгометражни филмови

1. Долгометражни играни филмови со македонски мнозински удел

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден.

1.

Најтешкото нешто

Сектор Филм

Сердар Акар

30.000.000

 

1а. Долгометражни играни филмови со македонски мнозински удел – дебитанти

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден.

1.

Стела

Дрим Фектори

Стојан Вујичиќ

13.500.000

2.

Снежана на крајот умира

Вертиго Визуал
Кристијан Ристески
12.300.000

3.

Лена и Владимир

Минд Продукција

Игор Алексов

15.000.000

 

 

2.  Долгометражни играни филмови со македонски малцински удел

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден.

1.

Некрстени денови

Стори скоп продукција

Иво Трајков

6.500.000

2.

Кога дрвјата паѓаат

Фокус ин

Марисиа Никитиук

5.500.000

3.

Чувари на формулата

Скопје Филм Студио

Драган Бјелогрлиќ

3.500.000

4.

Дивата круша

Сестри и брат Митевски

Нури Билге Џејлан

5.500.000

5. Бегство кон морето
Гејзер Продукција
Вељко Булајиќ
3.500.000

 

3.  Долгометражни документарни филмови со македонски мнозински удел

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден.

1.

Брод со бисери

Деа Продукција

Александар Зиков

2.000.000

 

3а. Долгометражни документарни филмови со македонски мнозински удел - дебитанти

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден.

1.

Џезмен

Зојдер

Алјоша Симјановски

2.000.000

2.

Локални херои-светски таленти

Супер Продукција
Ајдин Ислами
2.000.000

 

3б. Долгометражни документарни филмови од посебен интерес

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден.

1.

Гласови (Спомени на Илинденците)

Њу Медиа 2016

Сигурјон Еинарсон

8.000.000

 

II Краткометражни филмови

1. Краткометражни играни филмови со македонски мнозински удел

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден.

1.

Ковчег

Пигменто студио

Кирил Каракаш
1.700.000

2.

Свадбата на Ана

Визиони Плус
Сабидин Али
1.300.000

3.

Гробарот

Сејви Продукција

Арсим Фазлија

 1.200.000

 

 

1а. Краткометражни играни филмови со македонски мнозински удел - дебитанти

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден.

1.

Судир

Лист Продукција

Дина Дума

 700.000

2.

Рубин

Фраме Ин Продукција

Ерман Мемеди

 850.000

3.

Јас не сум Игор

Контраст Филм

Сергеј Георгиев

 1.000.000

4.

Магнолија

Пик Продукција

Ана Опачиќ

 900.000

 

2. Kраткометражни анимирани филмови со македонски мнозински удел

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден.

1.

Веда и Добре

Флип Бук

Владимир Лукаш

900.000

 

2а. Kраткометражни анимирани филмови од посебен интерес

Бр.

Наслов

Продуцент

Режија

Поддршка во ден.

1.

Приказна за Македонија

СТ Продукција

Боби Стоименовски

2.400.000