Македонски Филмови Фестивали Фестивали во Македонија Фестивали на Македонски Филм Интернационални Фестивали Категоризација на Филмски Фестивали Учество на македонски филмови на интернационални филмски фестивали Финансирање Конкурси Филмски проекти финансирани од страна на Агенцијата за филм Поттикнување на вложувања средства во филмски, односно телевизиски проект Брошура Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2015 - 2016) Каталог на Mакедонски филмови (продукција 2014 -2015) Проекти реализирани во соработка со Агенцијата за филм EAVE Producers Workshop 2015 Џифони Македонија Џифони патува Европски филмски ден за млада публика Меѓународна соработка Членство во меѓународни организации Контакти од Продуцентски куќи Филмографии на Македонски Режисери Правна регулатива Јавни Набавки Корисни линкови Трејлери од Македонски филмови Каталози на Македонски филмови

Листа на прифатени проекти за организирање на домашни фестивали и други филмски манифестации од меѓународен карактер

 

Бр.

Наслов на проект

Назив на организаторот

Директор на фестивалот

 Поддршка во ден.

1. Меѓународен фестивал на креативен документарен филм „МакеДокс“ Здружение за промоција на документаристика МАКЕДОКС

 

Kирјана Алушевска Николовска

2.400.000
2. Фестивал за европски филм CINEDAYS Јавна установа Младински културен центар Златко Стевковски
5.000.000
3.

Интернационален филмски фестивал - Астерфест

 

Асоцијација за фестивалски активности ТИВЕРИПОСКА АЛИЈАНСА Астерфест – Институт за краток и документарен филм, Струмица Горан Тренчовски
800.000
4. Фестивал за млади „Џифони Македонија“
Здружение за медиумска писменост ПЛАНЕТ М
Дарко Башески
2.300.000
5. Меѓународен филмски фестивал за анимиран филм Анимакс
Аурипигмент
Кузман Кузмановски
800.000
6. Државен фестивал на непрофесионален филм
Кино сојуз на Македонија
Саша Дукоски
250.000
7. Интернационален фестивал на аматерски документарен филм „Камера 300“
Кино видео клуб „Студио Милтон Манаки“ - Битола
/ 250.000
8. Скопје Филм Фестивал
Здружение за филмска продукција и дистрибуција Скопје Филм Фестивал - Скопје
Татјана Јаневска
2.000.000
9. Патувачки фестивал за млади Џифони Патува
Здружение за медиумска писменост ПЛАНЕТ М
Дарко Башески
800.000
10. Меѓународен филмски фестивал на дебитантски филм „КинеНова“
Здружение за промовирање и развој на филмската уметност и култура
Небојша Јовановиќ
400.000
11. Патувачко кино Македокс 2017
Здружение за промоција на документаристика МАКЕДОКС
Кирјана Алушевска Николовска
300.000
12. Меѓународен Фестивал на етнолошки филм “Кратово“ Македонско етнолошко друштво Владимир Боцев
120.000
13. Тетово Интернационал Филм фестивал
Тетово Интернационал Филм Фестивал
Сабедин Селмани
800.000
14. Мобил фестивал КТ Филм и Медиа Димитар Николов
350.000
15.

Интернационален фестивал на филмска монтажа Синематик

Асоцијација на филмски професионалци и тв соработници АФП на Македонија Скопје
Дејан Илиев
300.000
16. Златно тркало Друштво за видео и аудио продукција СУПЕР ПРОДУКЦИЈА БТР Зоран Димов
350.000

17.
ЕХО фестивал на планински филм Здружение на граѓани за организација на фестивал АЛПИНИЗАМ ОРГ - Скопје Александар Зарапчиев, Игор Талевски
300.000
18. Меѓународен филмски фестивал на духовни  и хумани вредности „Богородичен покров“
Друштво за ТВ Продукција маркетинг и интелектуални услуги
Зорица Костовска
200.000
19. South- East European Film festival “SEE Film festival” Универзитет за аудиовизуелни уметности,Европска, филмска, театарска и танцова академија Јордан Плевнеш
400.000
20. Филозофски филмски фестивал
Здружение на граѓани Филозофско друштво на Македонија
Ана Дишлиеска Митова
300.000
21. Катавеј онлајн и офлајн: Нови дигитални форми за филмска дистрибуција на Балканот
Катавеј ДООЕЛ
Саша Станишиќ
300.000
22. „Браќа Манаки“ – Интернационален фестивал на филмска камера Друштво на филмски работници (ДФРМ) Благоја Куновски
8.000.000