Програма 2013

 

 

Долгометражни играни филмови со македонски мнозински удел

Наслов 

Продукција

Режија

Износ (МКД)

Крани

Фрагмент филм/Трис Филмс
Ѓорче Ставревски

12.000.000

Земја на праските

Филмска работилница национални културни вредности

Јане Ќортошев

         12.000.000

Аферата Мис Стон ДФПМ Кино Око Дарко Митревски

         30.000.000

Слобода или смрт Панк Филм Владимир Блажевски

         30.000.000

Безимени Дрим Фектори Вардан Тозија

         12.000.000

Балканот не е мртов Кино Око Александар Поповски

           3.000.000

Незаборавена пролет во заборавено село Мануфактура Куштрим Бектеши

         12.000.000

 

Долгометражни  играни филмови со македонски малцински удел

Наслов

Продукција 

Режија

Износ (МКД)

Жената на мојот живот
КТ Филм и Медиа
Антониј Дончев
5.000.000
Мирни луѓе
Трис Филмс
Огнен Свиличиќ
5.000.000
Инферно Сектор филм Винко Модерндорфер 5.000.000

 

 

Краткометражни играни филмови

Наслов

Продукција 

Режија

Износ (МКД)

Долу од рајот
Катавеј дооел
Саша Станишиќ
1.800.000
Правила на уметноста
ОДА
Сабедин Селмани
2.000.000
Колор Негатив
Квазар Филм
Марија Апчевска
2.000.000
Вампир
Квазар Филм
Игор Алексов
2.000.000
Заседа
Бумеранг АВЕ
Филип Матевски
1.626.171
Кукавици
Мануфактура
Небојша Јовановиќ
900.000
Кај изворот Визиони плус Сабидин Али 900.000

 

Краткометражни играни филмови со македонски малцински  удел

Наслов Продукција Режија Износ (МКД)
Giza Zoo
Фокус Покус
Ахмед Гонеими
600.000

 

Документарни филмови

Наслов

Продукција 

Режија

Износ (МКД)

Батко Ѓорѓија патува за Баграм
Лајт Продакшн
Фросина Наумовска

1.500.000

Музиката и езерото

Авард филм и видео
Бесфорт Имами
900.000
Последен отпор на старецот
АРБ Филм
Арбен Тачи
1.500.000
Детето во светот
ЕНОХ
Гоце Цветановски
1.464.055
Патот на локумот МЦФ Филм Продукција Елизабета Конеска 2.000.000
Зошто Јас Арнел Продакшн Сенад Абдули 2.000.000

 

Документарни филмови со македонски малцински удел

Наслов

Продукција 

Режија

Износ (МКД)

Мојот превртен свет ППФП Скопје Петра Селишкар 2.000.000


Анимирани филмови

Наслов

Продукција 

Режија

Износ (МКД)

Кружно патување на Марето
Дооел Флип Бук
Жарко Иванов

850.000

ХО Веда Филмс Иван Ивановски 850.000
Момчето со скината чорапа во десната рака Сестри и брат Митевски Продукција Теона С. Митевска, Вук Митевски 2.000.000