Наградата од млада публика (EFA Young Audience Award)2015


Градот Скопје за прв пат годинава се приклучува кон европското семејство на  градови кои ќе учествуваат во доделувањето на Наградата од млада публика (EFA Young Audience Award) наменета за младите љубители на филмот а во организација на Европската филмска академија (EFA).
Наградата ќе биде доделена на церемонија која ќе се одвива на 3  мај, 2015 година во рамки на манифестацијата „Филмски ден на млада публика“.

Три номинирани филмови од страна на ЕФА паралелно ќе бидат прикажани  во 25 европски градови пред жири составено од деца на возраст од 12-14 години, кои потоа го избираат својот фаворит, а гласовите од секој град – учесник се доставуваат преку видео конференција до Ерфурт, Германија, седиштето на церемонијата за доделување на наградата. 

Доделувањето на Наградата ќе се пренесува во живо на интернет.
Настанот ќе се одвива во киното Синеплекс со учество од 106 млади на возраст од 12-14 години.

Програмата и активностите во Скопје се во организација на Агенцијата за филм на Р. Македонија во соработка со Giffoni Experience – Италија и „Џифони Македонија“. За успешна реализација на настанот  ќе се погрижат спонзорите Чупа Чупс, Капри, Јана вода, Лотус. киното Синеплекс и Трговскиот центар Сити мол.


Освен градот Скопје, оваа иницијатива годинава ги вклучува и следниве градови учесници:

Алборг/Данска                        Ерфурт/Германија                       Софија/Бугарија
Амстердам/Холандија             Истанбул/Турција                      Талин/Естонија
Атина/Грција                           Изола/Словенија                        Тбилиси/Грузија
Барселона/Шпанија                Киев/Украина                             Тел Авив/Израел
Белград/Србија                      Лондон/Велика Британија           Торино/Италија
Братислава/Словачка             Малме/ Шведска                         Валета/Малта
Будимпешта/Унгарија             Призрен/Косово                          Вроцлав/Полска
Клуж-Напока/ Романија          Рига/Летонија                             Загреб/Хрватска

 

Подетални информации за настанот на www.yaa.europeanfilmawards.eu

                                             НОМИНИРАНИ ФИЛМОВИ


                         МОЈАТА СЛАБИЧКА СЕСТРА                                      НЕВИДЛИВОТО МОМЧЕ

                               ШВЕДСКА/ГЕРМАНИЈА                                                       ИТАЛИЈА

                 

 

                                                                   НЕ СИ НЕКОЈ УБАВЕЦ

                                                                            ИРСКА

                                              

 

 

Галерија


 Филмови и дискусии                     Активности                         Спонзори

           

 


•    Изола/Словенија,